Ravitsemus ja sen toteuttaminen

 Aiemmin kerroin kehotyypeistä täällä, joten nyt mietitään ravitsemusta. 

Samassa taloudessa voi asua useampaakin eri kehotyyppiä, mutta samaa ruokaa varmasti syödään monessa perheessä. Harvassa on varmaan ne perheet, että ei syötäisi samaa ruokaa, jos ei ihan allergioita ole. Saati sitten koulu- ja työpaikkaruokaloissa tämä mahdollisuus vain kasvaa. 

Ruoka-aikataulutkin säätyy ihan muiden aikataulujen mukaan kuin sen mitä kehomme tarvitsee. Tässä vaiheessa ainakin minulle herää jo kysymys, johtuuko valloillaan oleva väsymys väärin ajoitetusta ruokailusta ja itse ravinnosta mitä syömme. Autokin tarvitsee bensaa, jos tankki on tyhjä ja kaikki autot ei edes käy samalla laadulla. 

Nykyään on varmaan myös paljon tunnesyömistä. Syödään, kun on niin hyvää ja haetaan lohtua sekä iloa ruoasta. Syöminen jollain tavalla kuuluu jo kulttuuriinkin. Jouluna on tietyt ruoat, pääsiäisenä omansa ja syntymäpäivillä on ihan pakko saada se kakku jne. 

Jos nyt ajatellaan, että löytäisi sen "suunnilleen sinne päin" olevan oikeanlaisen ravitsemuksen itselleen niin kuinka paljon se kestää sitä poikkeamaa tai tätä kulttuuria, joissa ruoka näyttelee pääroolia erilaisissa juhlissa tai vaikkapa vain työpaikan kahvitauolla.

Mielestäni toki ruoka on ainakin esimerkiksi jouluna ajoittaan terveellisempää kuin arkena, jos se on valmistettu oikeista raaka-aineista. Esimerkiksi laatikot, kalat, sillit, salaatit... Mutta sitten tulee se ylensyöminen, josta ehkä selviää uuteen vuoteen mennessä, jos hyvin sattuu. Uusi vuosi luo taas omat haasteet. 

Niinkuin kaikki muukin on myös ravitsemusasiat lähdettävä ihmisestä itsestään ja siitä, että laittaa oman hyvinvointinsa kaiken muun edelle. 

Ongelman tiedostamisesta on avainasemassa. Koska ei ole mitään ongelmaa, jos jotain ei sellaiseksi koe. Sitten siirrytään siihen, että etsitään tietoa mitä maailma on pullolla tätä nykyään. Lähdetään kokeilemaan, kun ollaan ensin löydetty tietoa asiasta, mieluummin luotettavaa tietoa. Itse tosin joskus luotan omaan intuitioon ja järkeilen asioita päässäni ennen kuin alkaan kokeilemaan jotain. Toisinaan se toimii, toisinaan ei.

Ravitsemus ja sen toteuttaminen tässä yhteiskunnassa voi olla aika haastavaa monelle ei pelkästään koulu- ja työikäisille.

 Sairastaessa on omat ongelmansa lääkkeiden yhdistämisestä ravitsemuksen kanssa (kokemusta on) ja vuodepotilailla kulutuksen ym. kanssa. 

Lapsiperheissä, joissa ollaan kotona niin on ihan varmaan vipinää muutenkin. 

Vanhukset niin vuodeosastoilla kuin kotona asuvat ovat oma lukunsa myös. Voisiko Suomi ja suomalaiset oikeasti paremmin, jos laitettaisiin ravitsemus kuntoon. Tämä toki pitäisi lähteä ihan ruohontasolta ja vielä alempaakin eli mullasta. Tätä asiaa pohdin myöhemmin tulevassa postauksessa lisää. 


Terveisin Marjut 




Kommentit

  1. Varmasti voisimme paremmin, jos ravitsemus olisi paremmassa kunnossa. Suloistohannovat ns. toiset aivomme.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mihin hukutat surusi?

Onks pakko mennä taas rahan takii...

Huvitus puutarhamökki