Onks pakko mennä taas rahan takii...

Meidät "koulutetaan" tässä yhteiskunnassa tekemään rahaa ja palveluita jotka maksaa. Käymme vuositolkulla kouluja, että voimme työskennellä yrityksille, kaupungeille, kunnille jne... Työskentelemme ehkä joidenkin toisten päämäärien, visioiden sekä tuloksen eli rahan eteen. 

Uskon, että näissä ammateissa on toki niitäkin ihmisiä mitkä kokee sen kyseisen ammatin elämäntehtäväkseen ja on ns. kutsumusammatissaan tätä en mene sanomaan. Paljon kuitenkin kuulee sanottavan sitä, että "taas on huomenna noustava varmain töihin", "pakko taas mennä, että saa rahaa" jne.

Ajansaatosta tästä on tehty normi, että työskennellään jonkun toisen palkkalistoilla, jonkun toisen haaveiden eteen. Aivothan jää tällöin asemiin odottaen vain taas uutta käskyä jonka voi ottaa vastaan ja toteuttaa joltain toiselta kyseenalaistamatta sitä ainakaan ääneen. Voi toki kyseenalaistaa ääneenkin mutta se on eri asia meneekö sanoma perille. Usein siinä vaiheessa irtisanotaan itsensä, kun se oma ääni sisällä tai ääneen sanottuna painaa vaa'assa enemmän.

Itse perustin yrityksen osa-aikatyökyvyttömyyseläkkeeni rinnalle. Yrittäjyydessä aloin ymmärtää taloudenpidosta enemmän ja minusta tuli paljon aiempaa säästäväisempi. Voisi jopa sanoa, että se on yksi intohimoistani. Toki se ei paljon auta taloutta, mutta en ymmärrä älytöntä kulutustakaan.

Mietin sitäkin asiaa, että "entisessä elämässäni" työntekijänä maksoin palkastani ensin asiaan kuuluvat maksut ja verot, kunnes oli se summa joka kilahti pankkitililleni. Sillä maksoin sitten talon lainan, josta osa meni pankille korkoina. Sitten maksoin sähköt ja vedet, joista meni verot. Kauppaan ja muihin menoihinkin piti olla vielä rahaa, joista kaikista maksetaan veroja. Käteen jäävä osuus ei siis ole se tulos minkä saat "hussata" vaan sekin sisältää vielä veroja ja korkoja. Tokihan tämän tajusin silloinkin, mutta sitä alkoi pohtimaan vahvemmin vasta yrittäjän taipaleellani. Puhutaan nettotulosta, mutta se on mielestäni niin kaukana vielä todellisuudesta, kun kaikissa tuotteissa/palveluissa mitä ostat kaupoista on vero ja vielä aika isokin sellainen.

Säästövaihteen opittuani aloin tajuta jotain muutakin, josta kerron seuraavassa postauksessa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mihin hukutat surusi?

Kesälomasuunnitelmia