Matkalta palautuminen

Palasimme eilen viikon mittaiselta Kreikan matkalta. Nyt haluaisin hieman jutella aiheesta matkalta palautuminen.




Olen tässä huoltanut niin kehoa kuin mieltäkin tänään, koska matkailulla on itselleni myös nurja puoli. Matkailu ei mielestäni ole yleensä kokonaisvaltaisesti hyvinvointia tukevaa varsinkaan, jos se sisältää mm. paljon istumista ja taas toisessa hetkessä paljon liikkumista, vähäistä unta, matkastrssiä joka voi sisältää mm. ahdistusta, pelkoa sekä paniikkihäiriöoireita. Myös sosiaaliset tilanteet voivat kuormittaa ja häly. Aistit voivat olla välillä myös koetuksella, koska uusia aistimuksia tulee joka puolelta.

Välillä toki mieli lepää ja rentoutuukin reissun päällä, kun saa tehdä itselle mieluisia ja ehkä tuttujakin asioita. Itsellä kuitenkin nämä tilanteet voivat olla matkalla liian vähäisiä omaan määrään mitä tarvitsen palautumiseen.

Olen huomannut kuinka pelkotila saa kehon jännittymään kovastikin ja niiden purkaminen vie aikaa eikä ole helppoa. Keho ei tahdo päästää irti jännityksestä vaan sitäkin on tietoisesti opetettava mielelle, joka kertoisi keholle, että nyt voit ottaa ihan rennosti, ei tarvitse jännittää.

Tänään kehon huolto sisälsi ulkoilua, mielekästä puuhailua, kehon rullausta, venyttelyä, mielen pysäyttämistä (voisi kai sanoa meditaatioksikin) sekä TRE tärinäterapiaa (ja kyllähän paikat vispasi 😊). Illalla vielä magnesium jalkakylpy 👍

Itse poden lentopelkoa, joka aiheutti tällä kertaa myös kovasti paniikkihäiriö oireita. Ne jotka ovat kokeneet samaa tietävät kuinka ahdistava tilanne on. Se kuolemanpelkotila menee ihan äärimmilleen. 

Aiemmin käytössäni on ollut Opamox niminen lääke, mutta resepti ei ole ollut enää voimassa, kun en ole joutunut lääkkeitä käyttämään toviin.  Näinpä luulin, että olisin päässyt paniikkihäiriöstä eroon, mutta toisin kävi. Onneksi kuitenkin ihan huippua en mielestäni paniikkihäiriön kanssa kokenut vaan sain mielen harhaannutetuksi muualle kun hieman seisoin välillä. Voimillehan se toki kävi, kun joka välin se tunne yritti löytää tiensä takaisin. 

Nyt yritän jälkihoitaa itseäni, ettei kohtauksia ala jälleen tulemaan ihan täällä arkisissakin tilanteissa niinkuin aiemmin. Reseptin uusiminen myös varmaan tulee kyseeseen nyt kun tietää, että kohtauksia voi taas tulla.


Oikein hyvää syksyn jatkoa 🍂


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pallovaloilla tunnelmaa

Huvitus puutarhamökki

Tyytyminen